Domácí kváskový chleba

Nutností a vlastně tou nejdůležitější surovinou bez které to ani nejde a nemá to smysl je kvásek.

Doporučuji se poptat ve svém okolí, protože je velká šance někoho najít, kdo ti kvásek věnuje nebo třeba vymění. Osvícených a lačných lidiček po vlastním chlebíku je dnes víc a víc:-)

A nebo se můžeš i mrknout na kváskovou mapu. Ta Tě třeba navede.

My jsme dostali kvásek od kamarádky a jak pečeme u nás doma se můžete podívat přímo TADY>>.

A recept :

Do kvásku dám 80 g žitné mouky a 80ml vody. To vše proto, aby ožil. Až nakyne a je ho víc, tak 80% dám do pekárny, přileju 150ml vody. Těch zbylých 20% si samozřejmě schovám a nejlépe do ledničky:-)

Mezi tím si nachystám 365g žitné, kukuřičné, chlebové a celozrné mouky. Všechno dohromady musí dávat těch 365g. A taky 425g žitné a chlebové.

To pak přisypu do pekárny s kváskem, přidám třeba slunečnicová semínka, kmín, sůl nebo ořechy. Všechno dle vlastní fantazie a chuti.

Pekárna všechno dle nastaveného programu umíchá a pak jenom čekám až těsto zase nakyne. Každopádně všechno je v našem videu a k inspiraci je také TADY>>.

Pak těsto vyválím, dám do ošatky zase nakynout a pak už s chlebíkem rovnou do rozehřáté trouby na 250 stupňů.

12 min ve 250 s pečícím papírem na povrchu a dalším 10 minut bez papíru a na 220 stupňů.

Také je hodně důležité po upečení chleba potřít z obou stran vodou a přikrýt třeba útěrkou, aby se „zapařil“ a změkl.

No a je hotovo:-)

Takhle pečeme u nás asi tak každý 3tí nebo 4tý den……dle potřeby a chuti. Recept se dá měnit a je to fakt na každém.

Klidně zkuste experimentovat a svoje výtvory nám pošlete nebo napište do komentů.

Díky a ať se nám daří:-)

Pečení a kváskovému chlebu ZDAR:-)

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.